Hírek

Elérhetőségek

Polgármesteri közlemény a heti piac működéséről

Tisztelt Turai Lakosok!

 

A Helyi Operatív Törzs a mai napon hosszasan mérlegelte a heti kispiac újranyitásának lehetőségét.

Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a 2020.március 16. napjától bezárt heti piac újranyitását oly módon kell Tura Város Önkormányzatának megszerveznie, hogy a járvány jelenlegi szakaszában egyetlen ember egészségét és életét se kockáztassuk. Egyetértettünk abban is, hogy önmagában a maszk viselésére kötelezés és a csoportosulások tiltása nem garancia a járvány terjedésének megakadályozására, hiszen a vásárlás során a készpénzhasználat nem mellőzhető,  a készpénzhasználatot követő folyamatos kézfertőtlenítés előírása eladók és vevők számára nem ellenőrizhető teljes körűen. Háziorvosaink a maszk és gumikesztyű viselésének előírása mellett a higiénés szabályok szigorú betartását és a  folyamatos fertőtlenítés szükségességére hívták fel a figyelmet.

A főtéri kispiacon jelenleg bérleti szerződéssel rendelkező árusok száma 57 fő, ezen eladói kör kiegészül azokkal a termelőkkel, akik napi helyjegy váltásával szeretnék termékeiket értékesíteni.    Egy áprilisi-májusi szombati  piaci napon  csak az árusok száma közel  100  fő .

Fentiek okán egységes álláspontot alakítottunk ki arról, hogy a heti kispiac helyszíne a Vásártér legyen.

Tura Város Önkormányzata részéről a mai napon elindítottam a heti kispiac Vásártéren való megtartásának hatósági engedélyezési eljárását, meglévő engedélyünk módosítását.

Tájékoztatom Önöket, hogy az üzemeltetésre jogosító hatósági engedély birtokában és a járványügyi helyzet alakulásától függően fogok intézkedni a  heti kispiac újranyitása felől.

Egyidejűleg készítünk egy helyi adatbázist azon turai termelők részére, akik erre igényt tartanak.

Egy adatlapon nevük, címük és az általuk értékesíteni kívánt termékek feltüntetésével a termelők kérhetik a helyi termelői nyilvántartásba való felvételüket abból a célból, hogy elérhetővé váljanak a lakosság részére, a megtermelt zöldség, gyümölcs, palánta, virág otthoni, háznál történő  értékesítése érdekében.

A kispiaci árusító helyekre már befizetett bérleti díjakat a bérlő választása szerint önkormányzatunk visszatéríti vagy a vásártérre tervezett kispiacon a befizetett díj ellenében árusító helyet biztosítunk részére.

Az árusok, termelők további tájékoztatást kérhetnek a 06/30-638-4599-es telefonszámon vagy az info@tura.hu email címen.

 

Tura, 2020.április 20.

                                                                                              Szendrei Ferenc

                                                                                              polgármester