Hírek

Elérhetőségek

Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár

mma.jpgTura Város Önkormányzata fenntartásában a település legjelentősebb kulturális színtere közművelődési, könyvtári, tájház üzemeltetési és helyi lapkiadási feladatokat lát el.

BARTÓK BÉLA MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR
Kántor Szilvia mb.igazgató
2194 Tura, Bartók Béla tér 3.

e-mail: bartok.kultura@gmail.com
Facebook címünkhttps://www.facebook.com/bartokkultura

 

 

 


Rendezvények fotóalbuma 2017

(Fotó: Csilla Fotó Tura  és Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

Rendezvények fotóalbuma 2016

(Fotó: Csilla Fotó Tura  és Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

 

 

 

A mintegy 8000 fős lélekszámú, erőteljes népi gyökerekkel, énekes és zenei hagyományokkal rendelkező Tura város közművelődési életének legfontosabb színtere az 1950 óta működő Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár az intézmény vezetése alatt 2004 óta telephelyként működő, helyi néprajzi értékeket bemutató, eredeti állapotú nádfedeles, sárfalas parasztház, az ún. Falumúzeum.
Az intézmény főépületének korszerűtlen állapotát a tartalmi munka folyamatos gazdagításával igyekszünk ellensúlyozni. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi élet fejlesztésére, a helyi értékek széleskörű feltárására és köztudatba helyezésére, a település kulturális-művészeti és szabadidős kínálatát gazdagító személyek, csoportok bemutatására, a művészetoktatásra,  hagyományos és korszerű műveltségi területek megismertetésére, információszolgáltatásra, tömeg- és szubkulturális rendezvények szervezésére.
Saját szervezésű, évi rendszerességű rendezvények:
Magyar Kultúra Napja – Galgamenti Népzenészek Újévi Koncertje,
Hagyományőrző batyusbál – az elhunyt turai népművészek emlékére színpadi műsorral,
Farsangi gyermektáncház,
Múzeumok Majálisa a Nemzeti Múzeumban a turai „Falumúzeum” részvételével,
Bárdos Lajos Zenei Hetek Turai Népzenei- és Kórustalálkozója,
Gyermek kézműves napközis -és mesetábor,
Műv.Ház évzáró – színpadi gálaműsor, fotó- és videóösszeállítás az év eseményeiből,
családi kézműves napok,
néprajzi témájú kiállítások (fotóművészet, tárgyalkotás, helytörténet témában).
Ezen programok mellett rendszeresen gyermek és felnőtt színházi előadásoknak, kiállításoknak, önkormányzati intézmények és civil szervezetek rendezvényeinek, szakmai szervezetek fogadóóráinak, közgyűléseknek, jótékonysági rendezvényeknek és a település ünnepeinek szervezői ill. színhelyei vagyunk.

 

Turai Tájház

 

Cím: 2194 Tura, Rákóczi Ferenc út 28.

 

 

Az 1989-ben alapított, önkéntes munkával eredeti állapotában felújított sárfalas, nádfedeles középparaszti lakóház búboskemencés tisztaszobával, takaréktűzhelyes konyhával, kamrával, gazdasági egységekkel, gémeskúttal a település Bag-Galgahévíz felől befutó főútjának gyöngyszeme. Az idén októberben 20 éves jubileumát ünneplő tájháznak kiemelkedő a népviseleti gyűjteménye, mely a sublótban, virágos ládákban, bábukon és babákon kerül bemutatásra.
Néprajzi anyagának gazdagságát a Múzeumok Majálisa rendezvényein túl, a Néprajzi Múzeum Faluforduló c. sorozatának 2008. nyári évadjában rendezett nagyszabású kiállításon (Turai utazás múlt és jelen között címmel) is megcsodálhatták.
A helyszínen helytörténeti kiadványok (képeslapok, brosúrák, Tura monográfiája, stb.) vásárolhatók.
Működését és fenntartását tekintve a helyi Bartók Béla Művelődési Házhoz tartozik, mely alkalmanként néprajzi programokkal tölti meg a portát (lakodalmas, szüreti mulatság, bejelentkező csoportok részére turai hímzéstörténeti előadás és mesterség bemutató).

 

NYITVATARTÁS:
Hétfő:             szünnap
Kedd:             9-13 óráig
Szerda:         szünnap
Csütörtök:     9-13 óráig
Péntek:         szünnap
Szombat és vasárnap:     13-17 óráig